2013 m. vasario 11 d., pirmadienis

Eskişehir



Kütahya

Po savaitgalio linksmybių grįžtame į darbo savaitę, o aš vis dar palaikau atostogaujančiųjų gretas.

Savaitgalis Eskişehir’e

Pilnas gyvybės, jaunimo šurmulio užtvindytas studentų miestas. Panašu, jog Eskişehir’o centras nenutyla net vėlyvais vakarais. Vietinės suvenyrų, buities reikmenų, elektronikos  parduotuvėlės be 22val. vakaro neužveria durų ir laukia čia užsukančių pirkėjų. Tokį judesio pagautą miestą stebiu pro tramvajaus langą ir kartu su Meryem keliauju pas čia gyvenančią jos draugę į svečius.


Šilti namai, turkiški apsikabinimai ir apelsinais kvepiantis vakaras

Didžiulis keturių kambarių butas ir jo savininkė Rahime šį savaitgalį turi daugiau skirtingų svečių nei įprasta: iš Antalijos aplankyti atvykę tėvai, draugė Meryem ir aš.
Rahimes tėvai pasitinka mus su šypsena veide ir apkabinimais. Kadangi vakaras vėlyvas, netempiame į naktį ir paskanavę turkiškų lokum ir iš Antalijos atvežtų garsiųjų apelsinų, sakome iyi geceler (labos nakties).



Dar vienas puikus rytas Turkijoje. Moterys jau pluša virtuvėje, aš stebiu ir mokausi kulinarijos subtilybių. Pusryčiams ruošiamos paprikos ir baklažanai, kepti tiesiogiai ant ugnies, omletas, gausybė daržovių bei uogienių, žinoma, klasikinis turkiškas sūris ir vietinės alyvuogės (kurių, deja, aš nevalgau).
Kasdienis pusryčių stalas Turkijoje prilygsta šventinam ir gausiam mūsų lietuviškam kūčių stalui. Žinoma, pirmenybę teikiu turkiškajam…





 Pusryčiai turkų šeimoje


Diena prabėga nepastebimai. Susipažinimas su Eskişehir’o centru, tradiciniais šio miesto patiekalais (kiekvienas Turkijos miestas garsėja tam tikrais skanėstais), vietinėmis parduotuvėlėmis. Mūsų nenaudai, karts nuo karto pasirodo lietus, tad nesulaukę vakaro keliaujame namo, kur mūsų laukia vėl gardus vaišių stalas! Vakarienė, desertai, gausybė vaisių - po šio vakaro dar kartą pasakiau, jog turkai daugiausiai laiko praleidžia valgydami ir gerdami turkišką arbatą. Afiyet olsun (į sveikatą) ir ruošiamės ankstyvai rytinei kelionei namo į Kütahyą.

 Eskişehiro automobilis

 Kukurūzai, pagardinti prieskoniais, kečupu bei majonezu









Spalvingoji architektūra.



























Komentarų nėra:

Rašyti komentarą